Blog

A helyes légzés fontossága

Ha már voltál jóga órán ismerős lehet az az érzés, hogy a lassú mély orron át történő légzés milyen jól megnyugtat, relaxál. Légzésünk öntudatlan folyamat, sajnos a hétköznapokban sokszor kapkodva, sietve lélegzünk. Ez nem valami jó mert idegrendszerünk vészhelyzetként, stresszfaktorként kezeli és ennek megfelelő élettani funkciókat indít be. Hosszú távon rossz irányba befolyásolhatja testünk működését, betegségek, állandó stressz, és igen jól olvasod, mozgásszervi problémák okozója is lehet. Hát ezt meg hogyan? Minden mindennel összefügg. Légzésünk fő izma a rekeszizom ami az ágyéki stabilizációnk egyik segítője. Leegyszerűsítve, a helyes rekeszizom működés nélkül nincs optimális ágyéki stabilizáció, ágyéki stabilizáció hiányában pedig akár fájhat is a derekad. A rekeszizom működését követi a bordakosarunk mozgása, nem csak a tüdőnk de a csontok, izmok, bordakosarunk is tevékenyen részt vesznek a légzésünkben. Tehát ha a bordák nem tudnak rendesen mozogni és tágulni, a légzésfunkciónk sem lesz optimális. Egy púpos testtartásnál biztos hogy nem lesz jó a légzésfunkció, és biztos hogy nem megfelelően mozognak a bordák. De gondolj csak bele, ha egész nap ülsz görnyedsz beesett mellkassal, milyen lehet a légzésfunkciód? Az optimális rekeszizom légzés megtanulható, sőt légzőtornával jelentősen javítható. A gerincproblémák kezelésében, a testtartás javításában is fontos szerepe van a helyes rekeszizom légzésnek. Ne feledkezz meg róla! Egy nap folyamán nagyjából húszezer légvételünk van, tehát húszezer rossz légzést segítő mozdulatod is lehet. Csináld inkább jól, óráimon megtanulhatod!

Mozogj jól!

Testünk egy csodálatos komplex egység, 206 csont alkotja, 650 izomból épül fel melyeket az inak kötnek össze a csontokkal. Minden összefügg mindennel. Mozgásaink kivitelezéséhez idegrendszerünk, izmaink, ínjaink, csontjaink és ízületeink összehangolt működésére van szükség. Csontjaink kapcsolódásánál lévő ízületeink a mozgás biztosításáért felelnek. A porcok védik, óvják ízületeinket és lehetővé teszik a mozgást. Ha a porc kopik, gyengül a funkciója és a csontok nagyobb terhelést kapnak, megjelenhet a fájdalom. Az ízületi folyadék folyamatosan táplálja és védi a porcot, mint egy „kenőanyag” segíti a mozgást. Minél többet mozgatod és használod ízületeidet, minél többet mozogsz, annál jobban termelődik ez a folyadék. Testtartásod és mozgásod rengeteg infót adhat mozgásszervi állapotodról. Szinte meg lehet jósolni, előre látni testtartásodból a sérüléseket, mozgásszervi betegségeket. A hosszú hónapok, évek során rögzült izomegyensúly bomlás egyszer csak benyújtja a számlát. Ha az ízületi rendszereid elemei a megfelelő, optimális helyzetben vannak, tehát jó a statikád, valamennyi mozgásod gördülékeny, hatékony és erőteljes. Ez lenne a cél!

A JÓ MOZGÁS KULCSA A HELYES TESTTARTÁS! Nagyon fontos a prevenció, illetve ha már kialakult az eltérés annak korrekciója. Lúdtalp, X vagy O láb, aszimmetrikusan álló medence, púpos váll és előre helyezett fejtartás, rossz statikával csak „rossz” mozgást tudsz véghez vinni. Nem optimálisan használod, tehát fokozottan koptatod ízületeidet. Változtathatsz rajta! Szerencsére ma már nem csak arról szól egy edzés, hogy mennyire vagy izmos, és mennyire kerek a feneked. Korrigáld testtartásod a jó mozgásért, óráimon megtanulhatod!


Te szoktál a talpacskádra edzeni?

Pedig kéne! A talp boltozatai mint egy kupola adják az alátámasztást alábnak és a megfelelő talajfogást, elrugaszkodást. Ha talpboltozatunk megváltozik, az negatívan befolyásolja az alsó végtagi és törzsi mozgásokat, ez egyes területek túlterhelődését és ízületek elmozdulásait eredményezheti. Ha a belső hosszanti boltozat lesüllyed, lúdtalpról beszélünk. Ez a következő statikai változásokat hozhatja magával. A sarokcsont és a fölötte lévő ugrócsont is befelé mozdul el, ezt követi a sípcsont ami szintén befelé dől plusz csavarodik, majd ezt követi a combcsont szintén befelé mozdulása, de mivel ez a medencéhez rögzül, a térd állásában is eredményez egy rossz helyzetet. Mint a dominó elv, egyik probléma hozza a másik problémát. Térdízületi és szalag problémák, elülső sípcsonti fájdalom, sípcsont csonthártya gyulladás, achilles ín panaszok, talpi bőnye gyulladás, boka instabilitás, vádli panaszok, bütyök, sarkantyú kialakulása. Mennyi problémát, sérülést okozhat egy „szimpla” lúdtalp! A helyes testtartás alappillére a megfelelő talpboltozat, a helyes testtartás pedig a fájdalommentes, hatékony, jó mozgás feltétele. Ne feledkezz meg talpboltozataid prevenciós, vagy korrekciós tréningjéről sem! Képzeld el hogy ezzel a rossz statikai helyzettel sportolsz, futsz. Mennyi rossz biomechanikai erő érheti testedet! Egyéni óra keretében korrektív tréningen dolgozhatsz ellenne!